00:00:12

Valamit igazságnak látni lehet csak annyi, nincs még elég információ.

Szerintem ez az egy mondat az, ami az átadandó információ lenne. A komoly hiányérzetet, ami ebből keletkezne azzal hidalom át, hogy a manipulációról beszélek. A manipuláció célja, hogy a manipulált egyén vagy csoport igazságnak lássa azt, amit elhitetünk vele. Általában az emberek a manipulációhoz negatív jellemzőket társítanak, pedig azt nem csak önös célokra lehet használni.

Amikor még semmit sem tudtam az ezotériáról és bizonyítékokat kerestem azzal kapcsolatban, hogy van-e valós alapja, felkerestem pár ezoterikus csoportot, hogy személyes benyomásokat szerezzek erről. Ezzel gyakorlatilag szemtől szembe kerültem velük. Azokkal, akik mint utóbb kiderült engem kerestek, hogy hozzáférjenek az erőmhöz és a képességeimhez, aminek kialakulását felgyorsították bennem. Bámulatos dolog volt, amikor ez az erő felébredt bennem, ami aztán el is tűnt. A dolog tanulsága az, hogy ettől még a rang nem tűnik el, aminek eredménye az, ha az Erő eltűnik, a manipulációs képességek veszik át a helyét.

Ez nem jött rosszul a magasabb szinteken, ahol az erő alkalmazása agresszív, ezáltal primitív lényként láttatott volna engem. Így azt kell mondjam, bár nagyon durva dolgok történtek velem, rosszakaróim akaratlanul is hozzájárultak ottani sikereimhez. Ettől függetlenül a manipuláció igazi szakértőjévé váltam már csak amiatt is, hogy ezeken a magasabb szinteken is sűrűn találkoztam vele.

A manipulációnak három fő típusa van:
1. Hazugsággal manipulálás
Ez a kezdők, a kevésbé értelmes emberek és azok eszköze, akik csak rövidtávon gondolkodnak. Ugyanis könnyű vele lebukni. Hátránya még az, hogy állandóan emlékeznünk kell arra, kinek mit mondtunk és arra is figyelnünk kell, nehogy kiderüljön az igazság.
2. Féligazsággal manipulálás
A mesterek és a politikusok kedvelt eszköze. A politikusok mondhatják, hogy ők csak az igazságot látták és a másik felét ők se tudták. A mesterek pedig azt, hogy ők elmondták az egyik felét, a másik felderítése pedig a te dolgod. Előnye, hogy ki lehet magad belőle dumálni, hátránya, hogy kényelmessé és óvatlanná tesz.
3. Igazsággal manipulálás
Ez a manipuláció mesterfoka. Ám van vele egy komoly probléma. Sok ellenséget lehet vele szerezni. Ezért az eredmény általában a jövőbe kerül és túl is kell élni az odáig vezető utat. Nagy előnye, ha végre kiderül az igazság, mi kerülünk kedvező pozícióba, hisz mi már az elején megmondtuk.

Mindig mondj igazat. Ebben a világban senki nem fogja elhinni, ám utólag se szólhat senki egy szót sem. És most jön annak kifejtése, amiről az első mondat szól. Ritkán hivatkozok másokra, ám Egy Osho nevű ember kiválóan megfogalmazta. Úgy próbálta ezt elmagyarázni, hogy olyan, hogy igazság nem létezik. Csak hazugságok vannak, amik a hagyma rétegeihez hasonlóan borulnak a világra. Ahogy sikerül az elsőtől megszabadulni, meglátjuk az igazságot, ám az csak egy újabb hazugság lesz, ami szintén leválik. Ezt ő spirituális értelemben mondta, mert az igazságnak vannak egzakt formái. Ilyen például a digitális világ, ahol valami vagy igaz vagy nem. Erre épül a bináris kód is, vagyis a kettes számrendszer, az informatika alapja.

Amikor az ember elkezd a spiritualitással foglalkozni, az egy lépésekből álló hosszú folyamat, ami látószög változásokkal jár. Az ilyen látószög változásoknak két alapvető jellemzőjük van. Az egyik az, hogy megváltozik a dolgok fontossága. Ezért tekintik az emberek az ezósokat bolondoknak, mert egy másik látószögön például a pénz elveszíti fontosságát, de ez csak akkor érthető meg, ha az ember arra a látószögre kerül. Ezen az új látószögön már értelmezés kérdése, ki tekinthető valójában bolondnak. Ha mondjuk egy kicsivel több pénzért hajlandó vagy átmenni egy másik munkahelyre, ahol rosszabb a munkahelyi légkör, akkor ki a hülye.

A másik jellemzője az, hogy az igazság polaritása az új információ hatására az új látószögön megváltozhat. Akár az ellenkezőjére. Saját magamat hozhatom fel példának. Úgy szerzel rólam tudomást, hogy valaki a saját véleményét (ítéletét) is hozzá teszi. Beleolvasol az anyagaimba és egy másik látószögre kerülsz. Az ellenszenvesből rokonszenvessé válok. Ám tovább olvasol és találsz olyan írásokat, amik megdöbbentenek és ekkor újra ellenszenves leszek. Ám közben utána nézel a dolgoknak és rájössz, hogy igazam van, mire ismét változik a rólam kialakult kép. Emlékszel a hagymára?< Előző | Következő >